onsdag 30 juli 2008

KARSIKKOJÄRVI

Fick tips på en till sjö som skulle hysa stora gäddor. Också känt för det klara vattnet. Så även många badgäster brukar söka sej hit.
Väl där fanns en fin sandstrand, och spår efter gamla tiders kommers. En gammal nerlagd kiosk. Var nog bättre förr.
Många små sommarstugor med tillhörande bastu runt sjön, och det eldades i en del. Och det badades även från bryggorna sent på kvällen.



Vad betyder KARSIKKO ?
Enl. vad jag fått berättat för mej så betyder det : gallrad gran. D.v.s. man gallrade ur en gran på några kvistar för att göra en markering, typ ett landmärke, så man visste var man varit, eller hittade tillbaka. Eller en gran med ett säreget utseende.



Hittade dessa rader på nätet :

Smultronstället vid Karsikkojärvi

Få platser gör sig förtjänta av ett sådant omdöme. Detta torde dock vara ett av de vackraste som många av oss upplevt. Det lyser grått från grenverket i de grova, gamla tallarna som stått här i hundratals år. Markvegetationen domineras av lavar, ljung och lingon. Långsamt sluttar terrängen mot Karsikkojärvis strand. Här ser vi ut över en klarvattensjö med ett naturligt rent vatten. Fisket i sjön är rikt och lämningar vittnar om människor som bott här sedan 1700- talet.



Färden till Karsikkojärvi sker sittande på det stora traktorsläpet. Långsamt färdas vi genom det varierade landskapet. Närheten till naturen är påfallande. Efter åtta kilometers färd är vi framme vid det hägrande smultronstället. När vi efter några timmar återvänder väljer vi att ta den bekväma bussen men i minnet bär vi närheten till naturen.

Turen kan med fördel ske som en kvällsutflykt eller en midnattsutflykt på våren.

Inga kommentarer: