torsdag 3 juli 2008

DÖDA KRÄFTORS DYK

Onsdagens dyk var under Mellsta-bron i Borlänge. Sällan nån dyker där och jag har aldrig dykt där. Ryktesvägen har jag hört att gamla bro-delar ska ligga kvar, vilket stämde. Plus ett större antal cyklar och nån mopedram.
Finns mer att se, så det kommer att bli flera dyk där. Och ovanströms bron ligger gamla färjeläget. Där kan jag tänka mej att det fins mycket annat att se.

Rubriken då??
På slutet av dyket så hittade vi en död stor kräfta, inga andra levande sågs till.
Där av rubriken.



Signalkräftorna är en art som ursprungligen kommer från amerika. Den är ofta bärare av svampsjukdommen kräftpest som slår hårt mot vår inhemska Flodkräfta.

Flodkräftan är nu starkt hotad enligt ArtDatabankens rödlista.
Detta innebär att det är stor risk att flodkräftan kommer att utrotas, och det beror till allra största delen på olagliga utsättningar av signalkräftor.

Det är viktigt att vara öppen med vart det finns flodkräftor idag menar länsstyrelsen. För vet man om att det redan finns kräftor i ett vatten så kan nog många olovliga utsättningar av kräftor utebli.

Risken som finns med öppenheten är att någon skulle tjuvfiska men tjuvfisket slår inte alls så hårt som ett utbrott av pesten skulle göra. För pesten kan slå ut hela beståndet av flodkräftan i hela vattensystem.

På grund av kräftpesten är det olagligt att flytta kräftor eller fisk mellan olika vatten utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Inga kommentarer: