söndag 12 december 2010

Divers Night

Ur dt.se 20101202

Iskallt rekordförsök i älven


Leksand

Klockan är strax före 20.00 torsdagen den 2 december. En av de kallaste kvällarna denna vinter.
Elva personer från Borlänge, Leksand och Hagfors vadar ut i Dalälven. Och hoppar i.




Galningar?

Nej då, det rör sig om dykarentusiaster som vill slå världsrekord. Och visa att det går att dyka året runt.

- Vi kallar det för Divers night, och liknande dykkvällar arrangeras runt om i världen. Målet är att vi ska in i Guiness rekordbok, berättar Lars-Erik Göstas, från Dykklubben Masen i Borlänge.




Tanken var först att dyknatten skulle hållas i Borlänge. Men både Båtstasjön och älven i Borlänge hade förrädiska isar. Då fick det bli älven vid Leksandsbron i stället där dykklubben i Leksand håller till.

- Det ser häftigt ut, säger Johan Bergqvist, innan han går i vattnet för sitt livs första vinterdyk.

Han tog visserligen sitt dykarcert i januari. Men då var han i Thailand...

Siv Källman har testat på ett par vinterdyk tidigare.

- Det är nog bara de riktiga entusiasterna som dyker när det är så här kallt. Men att dyka under isen, en klar och solig dag, det vill jag prova. Det har jag inte gjort ännu, säger Siv.




Men den här gången är det riktigt mörkt ute. Kan man se något i den kolsvarta älven?

- Det är faktiskt bättre sikt vintertid i vattnet. Och vi har bra lampor som motsvarar halvljuset på en bil. Dessutom får vi garanterat vara själva nu. Annars brukar det vara mycket båttrafik här, säger Göstas.

Men kylan, då? Fryser ni inte ihjäl?

- Nej, vi har torrdräkter som är vattentäta. Under dräkterna kan man ha underställ och strumpor. Det finns muddar runt hals och handleder, berättar Pelle Mäcs från Leksand.

Och i torrdräkten är stövlar fastsydda.

Men kylan och mörkret ställer till det en del.

Spottet, som ska hindra cyklopet från att imma igen, fryser till is.

En tappad simfena tar lång tid att hitta i det mörka vattnet.




Regulatorer, som sköter lufttillförseln från syrgastuberna, fryser och tvingar två dykare att gå upp till ytan i förtid.

Några fryser om den del av ansiktet som inte är skyddad.

Men dykkvällen blir ändå lyckad. Alla elva dykare är under ytan klockan 20.10, och det är det som räknas. Ett par av dykarna har, bland brodelar, cyklar och annat på botten, sett lake.

Och ett par av dykarna kan nu stoltsera med att ha gjort sitt första vinterdyk.



Den 2 december var det nämligen Diversnight runt om i världen. Dykarklubben Masen från Borlänge fixade arrangemanget




Det behöver inte vara en sommardag och 25 grader i vattnet för att dykare ska trivas. Detta har blivit lite av Dykarnattens motto.

Risker då?

Säkerhetsföreskrifterna är stränga




Fakta: Världsrekord var målet

Dykarnatten, eller Diversnight som är det internationella namnet, startade 2005 i Norge med 351 dykare. Syftet var att dykare skulle träffas, umgås och ha roligt, att visa upp sporten för att locka fler utövare, och visa hur spännande och äventyrligt dykning är oavsett säsong och tid på dygnet.

Året därpå deltog 889 dykare från Danmark, Norge och Sverige. Varje år har nya länder tillkommit, och vid fjolårets dykarnatt deltog 2 749 dykare i 20 olika länder.

Klockan 20.10 lokal tid gällde det att ha alla dykare under vattenytan. Efter avslutat dyk rapporterar varje förening in hur många dykare som då fanns under ytan. DK Masen kunde i går kväll rapportera in elva dykare: Lars-Erik Göstas, Leksand, Lars Grehn, Borlänge, Siv Källman, Borlänge, Ove Fredén, Borlänge, Berit Forsman, Borlänge, Micke Forsman, Borlänge, Pelle Mäcs, Leksand, Christian Tegelmark, Leksand, Joakim Lind, Borlänge, Johan Bergkvist, Plintsberg, Anders Nordén, Hagfors


Under helgen sammanställs siffrorna, och målet är då att kunna skriva in ett nytt världsrekord i nattdyk.

Jan Svensson
jan.svensson@dt.se

Foto: Klockar Mattias Nääs

Inga kommentarer: